Защо е важно да защитим повърхностите от дърво

Търсенето на продукти за защита и декорация за дърво на водна основа расте с 25% на годишна база.

Увеличеното потребление на естествени материали завладява отново Европа.

С 25% расте потреблението на AQUA продукти за дърво през първите шест месеца спрямо същия периoд през 2017г., по данни на водещ производител на бои и лакове в България. Увеличeното потребление се дължи на повишения интерес от страна на потребителите към естествените материали и здравословния начин на живот. Според Design Insider – изданието на Британската асоциация на обзавеждащите компании, 2018 г. е белязана от стремеж към максималното използване на естествените материали. Те не само карат обитателите да се чувстват в естествена среда близо до природата, но са и екологичен отговор на изкуствените материи, завладели нашия потребителски век. Както при храната и облеклото, така и при обзавеждането, използването на камък, дърво и други природни материали ще бъде все по-търсено.

Дървесината е природен продукт, които освен че е красив и разнообразен, е и лесен за обработка. Въпреки добрите си изолационни качества и характеристики, той е податлив на външно влияние – UV лъчи, влага и биологически вредители.

Най-често срещана е иглолистната дървесина (мека дървесина). Тя е и най-лесна за обработка, което я прави широко използвана за мебели,  дограми, декоративни детайли.  В мебелната индустрия обаче, за направата на мебели се използва предимно материал от широколистни дървета (твърда дървесина). Една от най-издръжливите на външни условия, но и най-скъпа е дървесината от тиково дърво.

За да запазим качеството и вида на изделията, е важно да ги защитим с правилните продукти. Това може да се раздели на два етапа: импрегниране и повърхностна защита.

  • Импрегнирането е обработка, целяща превантивна защита на дървесината против нейните вредители. Импрегниращият продукт на Timmer прониква дълбоко в дървото и го предпазва от развитието на дърворазрушаващи насекоми, както и от гъбички, плесени и мухъл, които водят до образуване в началото на сини петна, а след това до гниене и разрушаване. Продуктът е на водна основа и отговаря на европейските норми за биоцидни продукти за защита на дърво EN 599 (EN152, EN113 I EN46).Маслата са естествен начин за защита на дървените повърхности. Timmer масло за дърво попива дълбоко в дървесината, като придава мек, кехлебарен цвят на дървения материал. Фладерът на дървото остава видим, а повърхността е водонепропусклива. Повърхностната защита осигурява бариера между външната среда и дървото. При този тип защита се образува защитен слой. Тя го предпазва и от UV лъчите, които на практика го увреждат.
  • Добра защита на дървените изделия са лаковете на водна основа – Timmer водоразредим лак и Timmer полиуретанов лак, които запазват структурата на дървото и го предпазват от външните влияния. Тeзи лакове притежават иновативна, комбинирана UV защита, която повишава външната устойчивост на дървесината. Предимството на водните продукти е тяхното по-бързо съхнене и липсата на остра миризма. За декорация на повърхността може да се използва Timmer байц за дърво. Той е на водна основа и служи за оцветяване на всякакъв вид дървени повърхности.


В отговор на набиращата все по-голяма популярност ретро тенденция, може да намерите и ефектни продукти за дървени повърхности. Timmer Антик придава изкуствено състарен вид на дървесината, като позволява потребителите по свой вкус да декорират дървените детайли. Веднъж нарушена, структурата на дървото не може да бъде възстановена. Използването на висококачествени продукти за защита, осигурява по-дълъг живот на изделията и по-голям уют в дома. За декорация може да се използва Timmer байц за дърво. Той е на водна основа и служи за оцветяване на всякакъв вид дървени повърхности.

Използването на висококачествени продукти за защита, осигурява по-дълъг живот на изделията от дърво и по-голям уют в дома.

 
Leave a Reply

Този сайт използва модули за “бисквитки/ cookies”

Ние ги използваме, за да персонализираме съдържанието, да се свързваме със социалните мрежи и за да знаем колко хора ни посещават и от какво се интересуват. Ние споделяме информация за използването на нашия сайт също така и с нашите партньори от социалните медии, рекламата и анализите, които могат да ги комбинират с друга информация, която Вие предоставяте или която е била събрана в резултат от използването на нашия уебсайт.Политика за поверителност