Тракийско злато е цветът на 2017г

„Тракийско злато“ е цветът на 2017г. Това обявиха Гена Събева, председател на Асоциацията на интериорните дизайнери и Георги Василев, маркетинг мениджър на „Оргахим“ АД пред архитекти, дизайнери и професионалисти от строителния сектор. Определянето на тенденцията е резултат на дълъг процес на консултиране и избор с участието на дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика. Проведоха се специално организирани професионални работилници с презентации на актуалните глобални цветови тенденции с провеждане работа по групи, изработване на колажи (Mood boards) от разнообразни мостри (текстил, дамаски, цветни листчета, плоскости, камъни) и материали, на основата на обобщението, на които е излъчен цветът на 2017г.
„Тракийско злато“ е вдъхновен от корените и земята ни. Цветът обобщава главната тенденция в интериорния дизайн да се използват естествени „устойчиви“ материали. Цвят на слънцето, на духовното израстване и на съвършенството – символизира стремежът към един по-добър и по-извисен свят на фона на разкъсваната от конфликти действителност. Той е свързан както с Изтока, така и със Запада – от златото на ориента до блясъка на ренесансова Европа. Принадлежи към жълтата гама, свързвана с емоциите и настроенията и възприемана еднакво добре както от мъже, така и от жени.
„Тракийско злато“ е перфектен акцент в т.нар. скандинавски интериорен дизайн, който е популярен и актуален и в България, намира приложение в домашния уют (спални, кухни и трапезарии), и в деловата офисна среда – стаи за срещи, кътове за отмора, акценти в атриуми и фоайета. Цвят 2017 има своята символика и място и в градската среда – паметници, фасади и паркове грейват в орнаменти от „Тракийско злато“.
„Цвят на годината“ е инициатива на „Оргахим“ АД, която се провежда за втора година в партньорство с Асоциацията на интериорните дизайнери в България. Целта е тя да се превърне в генератор на нови идеи в работата с цветове, както и да зададе тенденции и перспективи за вида на обграждащата ни среда. Амбицията на „Цвят на годината“ е да се наложи като водещо събитие в бранша и да даде възможност на професионалната гилдия да задава тенденции на локално ниво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *