Отстраняване на ръжда от метални повърхности

Какво е ръждата?

Тя е корозионен продукт, който се образува при оксидацията на желязо или стомана с кислород в присъствието на вода или атмосферна влага. Има пореста структура, която за разлика от оксидирания слой на други метали като хром, алуминий или цинк, не предпазва желязото от по-нататъшно разрушаване.

Отстраняване на ръжда

Това е един трудоемък и тежък труд. Премахването може да се извърши по следните начини: ръчен способ, машинен способ, третиране с ръждопреобразуватели.

  • Ръчен способ

При ръчното отстраняване се използват шкурки, телени четки или специални телени камбанки монтирани на дрелки – изключително трудоемък способ. Не винаги може да се отстрани ръждата в дълбочина, поради това, че тя прониква дълбоко в метала и не е равномерна. След такава обработка за окончателно премахване на ръждата може да се ползват ръждопреобразуващи разтвори, които проникват дълбоко в ръждивата повърхност и я преобразуват. Преобразуваната ръжда трябва да се отстрани ръчно и да се защити с антикорозионен грунд и финишно декоративно покритие. Винаги преди нанасянето на грунда повърхността се почиства от мазни петна и прах с разтворители или обезмаслители.

  • Машинен способ

Машинния способ е най-добрия начин за пълно премахване на ръждата. Използва се специализирана техника с помоща на пясък, изхвърлен под налягане и отнема част от металната повърхност. След пълното й премахване, е необходимо да се нанесе антикорозионен грунд. В противен случай от влагата във въздуха се получава отново тънък слой ръжда.

  • Третиране на ръждясалата повърхност

Третирането на повърхността е също добър способ, който се ползва и поради това, че разтворите са много рядковискозни, проникват в дълбочина и преобразуват ръждата.
Необходимо е да се знае, че след 3-4 часа трябва да се отстрани преобразувана ръжда и ако има още непреобразувана да се повтори третирането до пълното премахване. От влагата се намалява силата на ръждопреобразувателя и повърхността побелява. За това третираната повърхност не бива да се оставя във влажно време и на открито за дълго време.

Най-добрият начин за защита на металите е да се предпази повърхностния слой, който има допир с атмосферата. Това може да се постигне с помощта на система покрития или с помоща само на Protecta. Protecta предлага различни продукти за защита от корозия, подходящи както за черни, така и за цветни метални повърхности.

Leave a Reply

Този сайт използва модули за “бисквитки/ cookies”

Ние ги използваме, за да персонализираме съдържанието, да се свързваме със социалните мрежи и за да знаем колко хора ни посещават и от какво се интересуват. Ние споделяме информация за използването на нашия сайт също така и с нашите партньори от социалните медии, рекламата и анализите, които могат да ги комбинират с друга информация, която Вие предоставяте или която е била събрана в резултат от използването на нашия уебсайт.Политика за поверителност