КАК САМИ ДА ОСВЕЖИТЕ ПАРКЕТА ВКЪЩИ?

Ако паркета ви се нуждае от леко освежаване мисията за неговото реновиране може да се окаже не толкова невъзможна, колкото повечето от нас си го представят. С подходящи продукти и малко търпение можете сами да вдъхнете нов живот на стария паркет и да направите обстановата у дома отново уютна.Ако нямате голям бюджет и не ви се занимава с майстори, ето как сами може да го направите и то само за 1 ден.

Необходими инструменти: машина за шлайфане, едрозърнеста шкурка и дребнозърнеста шкурка за оборудване на шлайфмашината. За нанасяне на финишното покритие може да използвате подходящ валяк с телескопична дръжка или по-широка четка с естествен дълъг косъм. За по-трудно достъпните места, като ъглите на стаята например е добре да имате и малка четка, а за по-голяма лична безопасност се снабдете с антипрахова маска и предпазни очила.

Подготвителният етап е много важен и не трябва да бъде пренебрегван. Предварително демонтирайте всички первазни ленти. Започваме със шкурене на паркета използвайки едрозърнеста шкурка, предназначена за по-груба първоначална обработка на паркета. За по-голям ваш комфорт по време на работата, отворете прозореца, за да влиза свеж въздух и да ограничите оптимално натрупването на фини прахови частици. Започнете да шкурите от единия край на паркета (за ваше удобство започнете от срещуположния край на вратата), в посоката, в която са наредени и дървените летвички. Зашкурете всички драскотини и неравности по пода, за да стане повърхността гладка, което ще направи нанасянето на лак много по-лесно.

 

 

След като изшкурите паркета е необходимо старателно да премахнете фините остатъчни частици. За “грубото” почистване използвайте подходящи домашни уреди, но задължително след това минете пода с мокър парцал, за да премахнете окончателно и старателно набилия се в пода прах след шкуренето.

Време е да пристъпим към същинската част: нанасянето на лак. Голяма част от продукти за реновиране на паркет са двукомпонентни и предполагат смесването на лак и втвърдител. Ако изберете този вариант, единственият недостатък е тежката миризма, която ще се разнася няколко дни в дома ви. Те са особено подходящи за помещения с интензивен трафик, които ежедневно са подложени на натиск и надраскване, такива например са спортните зали или помещения с ежедневен натоварен човекопоток. Домове ни са помещения със средно интензивен трафик и ако нямате възможност да се изнесете за няколко дни докато трае ремонта на паркета, идеалнният вариант за вас е нанасянето на продукт на водна основа – Леко Aqua лак за паркет. Лакът е безцветен, с гланцов финиш и устойчив на надрасквания.

 

Разбъркайте добре продукта. Започнете с нанясяне на първи слой с четка по краищата на паркета, след което вземете валяк и обработете цялата повърхност, като прилагате кръстосани движения -първо минете с валяка в хоризонтална посока, а след това във вертикална посока, като важното в случая е финалното минаване с валяка да е в посоката, в която са разположени дървените летвички на паркета, за да постигнете по-добра равномерност при нанясяне на покритието.

Първи слой е нанесен и сега остава да изчакате известно време. Лаковете на водна основа се харектеризират с бързо съхнене и след 2-3 часа покритието ще е готово за нанасяне на втори слой. Уверете се, че лакът е добре изсъхнал, защото преди нанасянето на втория слой, за да постигнете идеално гладка повърхност е препоръчително отново да изшкурите, за да премахнете малките въздушни балончета, които е нормално да се появят след нанасянето на първия слой. За повторното изшкурване ще ви е нужна шкурка за много фина обработка. След като изшкурите повторно трябва да почистите паркета от праховите частици, за да елиминирате възможността да се появят неравности след финалното полагане на втория слой лак.

Нанесете втори слой по идентичен начин, по който сте нанесли предходния такъв. Важно е да отбележим, че лаковете за паркет набират своите окончателни якостни характеристики след седмица, като през този период избягвайте интензивни механични, като вкарване на тежки мебели например.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Този сайт използва модули за „бисквитки/ cookies“

Ние ги използваме, за да персонализираме съдържанието, да се свързваме със социалните мрежи и за да знаем колко хора ни посещават и от какво се интересуват. Ние споделяме информация за използването на нашия сайт също така и с нашите партньори от социалните медии, рекламата и анализите, които могат да ги комбинират с друга информация, която Вие предоставяте или която е била събрана в резултат от използването на нашия уебсайт.Политика за поверителност