Как да предпазим дървения материал от вредителите чрез импрегниране?

Проблемите по дървесината

Тя е природен материал, съставен преди всичко от целулоза, хемицелулоза и лигнин. Дървото притежава множество полезни качества – леко, гъвкаво, еластично, разнообразно и лесно за обработка. То е естествен материал и с течение на времето е подложен на нападения от дърворазрушаващи насекоми или гъби.

Основни вредители са дървоядните насекоми, чиито личинки или самите те се хранят с дървесина. Те са най-различни бръмбари, червеи, термити и др. Нападат я както суха, така и мокра. Едни от най-разпространените са:

1. Обикновен точилар (Мебелен дървояд) – те са сред най-опасните и най-разпространени вредители, които нападат иглолистна и широколистна дървесина. Повреждат мебели, олтари, рамки на картини, дървени инструменти, подове, ламперии и други. При масово намножаване, нападнатата повърхност се превръща в прахообразна маса.
2. Черен домашен сечко (Домашен дървояд) – напада основно иглолистна дървесина. Обикновено се концентрира в покривните конструкции и подпорните греди на сградите, дървени облицовки, веранди и дюшемета. При масово намножаване поврежда и мебели, пейки, столове, легла и други.
3. Термити – едни от най-опасните вредители. Живеят на колонии и нападат всички дървесни видове и елементи на дървени конструкции.

Други врагове на дървесината са дърворазрушаващите гъбички и плесени.
Те се появяват предимно когато дървеният материал е изложен на влага. Повредите от действието на гъбни вредители са свързани с оцветяване и влошаване на външния вид на материала, а в някои случаи понижаване на неговите механични свойства. Загниването на дървесината е свързано с влошаване на физико-механичните ѝ свойства. Индикация за влошаване на характеристиките на дървото е промяната на цвета му – бял, когато гъбните вредители и техните ензими разрушават първоначално лигнина на дървесината, а след това и останалите съставни части; кафяв – когато гъбичките най-напред са разрушили целулозата в нея.

Достатъчна защита ли предлагат боите и лаковете за дърво?

На пазара се предлагат разнообразни бои и лакове, които декорират и защитават дървесината от външни влияния. Всеки един дървен материал се нуждае несъмнено от финишно пoкритие, тъй като ще бъде изложен както на механични, така и на атмосферни влияния. Лазурните лакове и боите за дърво осигуряват повърхностен защитен филм, който предпазва от атмосферни влияния, UV лъчи. В същото време те не могат да предоставят защита срещу нападение от повечето видове дърворазрушаващи вредители.

Импрегниране на дървото – решение на проблемите с вредителите

Една от важните стъпки за запазване на добрия вид и качествените характеристики на дървото е изделията да бъдат предварително импрегнирани, преди последващата им обработка- лакиране, боядисване. Timmer импрегнант за дърво е висококачествен биоциден продукт на водна основа, който с активните си съставки предпазва дървесината от насекоми, развитието на гъбички/плесени, причиняващи разрушаването й. Използва се за обработка на всякакви дървени изделия и повърхности от твърда и мека дървесина (дървени конструкции, дограми, огради, дървени покривни конструкции и др.). Timmer импрегнант за дърво отговаря на всички Европейски стандарти и регламенти и е сертифициран в съответствие с тях.
Използването на продукти за дърво в системи – например импрегнант + лак/боя за дърво, гарантира цялостна защита на обработената повърхност, като по този начин максимално се удължава животът на дървесината.

timmer импрегнант за дърво

Дървесината е най-екологичният строителен материал. Правилно обработена, тя повишава своята издръжливост и е изключително устойчива във времето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Този сайт използва модули за „бисквитки/ cookies“

Ние ги използваме, за да персонализираме съдържанието, да се свързваме със социалните мрежи и за да знаем колко хора ни посещават и от какво се интересуват. Ние споделяме информация за използването на нашия сайт също така и с нашите партньори от социалните медии, рекламата и анализите, които могат да ги комбинират с друга информация, която Вие предоставяте или която е била събрана в резултат от използването на нашия уебсайт.Политика за поверителност