Съвети за изграждане и декориране на дървена къща за кучето ви

kucheshka-kolibka-saveti

Ако сте собственик на куче и домашен майстор, няма начин да не искате да изградите красива къща, която да направи вашето куче най-щастливото. Плюс това ако имате неизползвана дървесина около къщата, можете да я построите почти безплатно.

Вашето куче ще има сигурно убежище от дъжд, сняг и слънце, а вие ще се гордеете с работата си.

Материали и конструкция

Красивата и функционална къща може да бъде направена от всякакви материали. Класическият вариант е да използвате дървени греди и дъски. Дървесината е материал с добра изолация, който ще поддържа колибата хладна през лятото и топла през зимата.

Къщата трябва да има дебела основа, която да предотврати навлизането на вода в най-дъждовните дни. Ще е хубаво да бъде и повдигната на трупчета, за да се изолира от студената земя през зимата. Независимо по какъв начин ще решите да направите покрива на къщата- двукрилен или еднокрилен, той трябва да е под ъгъл, за да не се събира вода и мръсотия по него. Ако решите да е еднокрилен, наклонът трябва да се насочи по посока обратна на входа на къщата. Покривът не трябва да има дупки, затова за направата му можете да използвате шперплат. Размерът на покрива трябва да е по-голям от основата и да излиза извън конструкцията.

koliba-za-kuche
kashta-za-kuche

Размери на къщата

Размерите зависят естествено от размера на кучето ви. Височината на тавана на колибката трябва да съответства с височината на кучето ви + още най-малко 20см. Ширината зависи от размерите на гърдите на кучето ви + още 20см и към дълбочината прибавете още 20см от дължината на кучето ви, без да включвате опашката му. Входът трябва да е възможно най-широк, за да може кучето ви свободно да влиза и излиза от къщата си.

razmeri-na-kucheshka-koliba

Декорация и защита на дървената къща

Не е препоръчително да обработвате дървената конструкция с алкидни продукти, тъй като кучетата имат много силно обоняние и няма да им е комфортно, ако материалът излъчва силна миризма.

За да защитите и предпазите дървения материал от развитието на ларви, фунги и гниене, които водят до разрушаване на дървесината, можете да използвате Timmer импрегнант за дърво.

timmer-wood-products

За да защитите конструкцията от променливото времето, подходящото покритие, с което да я предпазите е Timmer водоразредим лак за дърво или Timmer полиуретанов лак за дърво. А ако искате дървената къщичка да е с определен дървесен цвят, боядисайте предварително с Timmer байц за дърво, след което защитете с лак.

Препоръки

  • Можете да изолирате вътрешните стени на къщата, като използвате например вата, стериопор или обикновен картон, за да не замръзне кучето ви през зимата.
  • Добавете аксесоар, закачете дървена табелка с името на кучето върху входната врата на къщата, като използвате малък пирон, достатъчно здрав, за да издържа на дървения елемент.
  • Изберете правилно къде да поставите къщата на кучето ви. Тя трябва да има изглед към целия двор.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *