Изборът „Цвят на годината 2019“

„Вероятно изборът на „Цвят на годината 2019” не е бил лесен, защото са се събрали много и различни хора и всеки един от тях е бил с различни предпочитания, настроения, възраст и емоции. Все неща, които човек изразява чрез цветовете – в дрехите си, вещите си, в дома си. И въпреки, че хората сме толкова различни, наистина има трайни тенденции в цветните предпочитания, които отразяват  настроения, очаквания, философия и етап на развитието на обществото.

Амортизирани от изтощителната динамика на ежедневието, от кризи, свръхинформация, глобализация, хората започнаха да изпитват носталгия по миналото. По годините, в които животът е течал на по-бавни обороти, продуктовият дизайн се е фокусирал в обикновения човек,  вещите не са били еднодневки, а на музикалният свят е предстояло да короняса Краля.

Тази носталгия, съвсем естествено наложи винтидж модата, завърнаха се характерните форми и пастелните цветни гами от онези години. Разбира се в нов контекст и прочит. От Фиат реагираха с редизайн на вечната класика – модела Чинкуенченто, Смег направиха цяла колекция домакински електроуреди, световно известни мебелни фирми смениха цветните гами на мебелите си. Тази тенденция не подмина осветителните тела, интериорният текстил, декоративните елементи и съвсем естествено и интериорните бои.

Провеждайки за четвърта поредна година събитието „Цвят на годината 2019”, организаторите от Оргахим се стремят не само да бъдат актуални, а да задават тенденциите. И няма как да не се получи, след като в инициативата по избор на цвят са участвали хора, с творчески и креативни професии. Хора, които не само следват тенденциите, а ги създават и прилагат в работата си, опирайки се на своя опит, творчески етап и философия. Резултатът е цвета ОРГАНИК.

07.02. baner_cvqt na godinata_2019_1100x520px

Според участниците интериорът на 2019 ще бъде модерен, еклектичен, бохемски. Е тук таме се появява и хай-тека, но той е по-скоро за разнообразие. От опит мога да кажа , че повечето от клиентите ни така биха формулирали желанията си, описвайки стила, който биха искали да носи домът им.

Aerial top view of summer green trees in forest in rural Finland. Drone photography

Абсолютно единодушни са за актуалното през 2019 – темите, които ще вълнуват хората са природосъобразният и здравословен живот,  природата като антистрес терапия. Все повече хора си дават сметка за нуждата да запазят природата, защото тя е спасение, тя е връзката със Земята и корените. Тя е била животворната среда, създала и съхранила живота. Тя е причината днес да сме тук и грижата за нея ще е приноса ни за пълноценния живот на бъдещите поколения.

Това явно е натежало при избора на цвета ОРГАНИК, той олицетворява отношението ни към природата, символизира хармония, сила, енергия и зареждане – всичко това, което тя ни дава.

Това е новата трактовка на познатите гами от ретро вълната, това е нюанса в разчитането на тенденциите. Осъзнаването на важните неща в живота ни, подреждането на приоритетите е нещото, което ще ни дари със спокойствие, мъдрост и хармония.  Емоциите, които предизвиква Цвета на 2019 ще помогнат да се вгледаме по-добре в себе си, да се чувстваме свободни и да намираме по-лесно баланса.

А как и къде може да се използва? Крайно време е нещо да отмести онзи бледожълт нюанс, с който 90% от хората боядисват апартаментите си, мислейки че ще е светло и слънчево, а по света това е цвета за боядисване на апартаменти под наем. Използвайте фантазията и емоциите си. Бъдете различни и се изразявайте цветно.“ 

Ирина Иванова – интериорен дизайнер от ИНТРО Дизайн студио

Leave a Reply

Този сайт използва модули за „бисквитки/ cookies“

Ние ги използваме, за да персонализираме съдържанието, да се свързваме със социалните мрежи и за да знаем колко хора ни посещават и от какво се интересуват. Ние споделяме информация за използването на нашия сайт също така и с нашите партньори от социалните медии, рекламата и анализите, които могат да ги комбинират с друга информация, която Вие предоставяте или която е била събрана в резултат от използването на нашия уебсайт.Политика за поверителност