Търсене

Търсене

Your Cart

No products in the cart.

Синя Хармония – Цвят на 2020

Символика на Синя Хармония

Синьото е изумителен цвят. Той е един от трите основни пигменти (червен, жълт, син), които при смесване могат да образуват почти всички цветове. Исак Нютон го е включил в седемте цвята, с които за първи път описва видимия спектър. А е избрал седем, защото толкова е броят на нотите в музикалната скала, които според него са свързани с оптичния спектър.

Когато гледаме ясно дневно небе или дълбокото море, ги виждаме в синьо, поради оптичен ефект, известен като разсейване на Рейли. Въздушната перспектива е друг ефект, който прави отдалечените обекти по-сини. С тези физиологични дадености зрението ни позволява да виждаме синия цвят изключително добре, с всичките му нюанси и може би затова синьото е любимият цвят на почти половината от мъжете и жените, според проучвания в Съединените щати и Европа.

 

 

Синьото е и изключително разнообразен цвят. Повечето му нюанси съдържат в себе си смес от други цветове – лазурът има малко зелено, докато ултрамаринът съдържа малко виолетово. Нюансите на синьото започват от индиго и ултрамарин, по-близки до виолетовите; минават през чисто синьо, без никаква смес от други цветове; Cyan, който е по средата в спектъра между синьо и зелено, и завършват с другите синьо-зелени нюанси – тюркоаз и аквамарин. Цветът, който ще властва в интериорния дизайн, архитектурата, модата и декорацията през 2020-та година е точно по средата – изключително красивият „синя хармония“.

Духът на 2020-та година

Проектиран в интериора и пространствата около нас

Той е дълбок, същевременно нежен и топъл, създаващ усещане за свобода и безкрайност. Очевидно имаме нужда от енергията на природата и силата на водата за балансиран, одухотворен и вдъхновяващ живот. Този нюанс символизира постоянство, преданост, доверие, интелигентност, знания и мъдрост, като същевременно се свързва с разстояние, безкрайност, въображение, креативност. В митовете синият цвят е божествена проява и цвят на загадъчността. Синя е вътрешността на пирамидите, кралският цвят е в близък нюанс, свободата и обединението в знамената се изобразяват в сродно синьо. Всичко това не е случайно – „Синя хармония“ излъчва надежда, омиротворява с разбиране и мекота, предотвратява хаоса и успокоява психиката, но и провокира въображението да търси разнообразието в съчетания с други цветове. Това е духът на 2020-та година, проектиран в интериора и пространствата около нас.

  • Previous

    БежаВю - Цвят на 2021

  • Next

    Органик - Цвят на 2019