Българска експедиция замина за долината Чаракуза в Пакистан

За първи път българи ще атакуват „Nayser Brakk“в Каракорум

Четирима български алпинисти са амбицирани да проправят изцяло нов маршрут към четиристенната пирамида на връха „Nayser Brakk“ в Пакистан. Николай Петков и Руслан Вакрилов от АК “Планинец”, Дойчин Боянов – СК “Вертикален свят” и Венцислав Костов от АК „Млад дихател“ имат шанс да бъдат първите български катерачи, стъпили на върха. Само 10-тина души в света са успели да го покорят. Причината е, че високият 5200 метра „мъник“ е с почти отвесни, изцяло скални стени, което го прави изключително сложен технически за изкачване.

„Идеята ни е да прокараме нов маршрут по „Nayser Brakk“ или по някой от околните ненаименувани върхове. Ще катерим по изцяло скален терен, в отвес (т.нар. big wall). Техническата сложност на този вид катерене е много по-висока, изискват се специални технически умения за изкачване по такъв терен“, разказа Руслан Вакрилов.

Трасето, което се очаква да изкачат нашите алпинисти ще е с дължина около 1000 метра, каквото е отстоянието от ледника до върха. „Искаме да го направим в максимално чист стил, което ще рече със свободно катерене и минимално използване на изкуствени опорни точки“, допълни още Вакрилов.

Експедиция в долината Чаракуза ще продължи около месец. В състава ѝ са едни от най-опитните ни алпинисти. Всеки от тях ни тръгва с по 50 кг. багаж (като в Пакистан теглото ще се увеличи), който включва екипировка, лични вещи, специализирана храна и снимачна техника. Участието на Руслан Вакрилов е подкрепено от „Оргахим“ с премиалния бранд интериорни бои SPIRIT. „Решихме да подкрепим Руслан и по този начин да допринесем за осъществяването на българската експедиция в Каракорум, защото вярваме в духа на тези момчета. Предизвикателството да стигнеш до върха, дори когато е изключително трудно, заслужава респект. Духът е предпоставка за успех“, каза маркетинг мениджърът на компанията Емил Кунчев.

 

Ето кои са участниците в експедицията:

Николай Петков и Дойчин Боянов са едни от най-опитните алпинисти в България, с множество премиерни изкачвания по трудни стени и върхове. Николай Петков е участник в първата българска експедиция на Еверест през 1984 г, когато е направен пълен траверс на върха, с изкачване по “Жестокия път” по западния гребен и слизане през южното седло. Дойчин Боянов има зад гърба си множество премиери в Каракорум и на Антарктида, както и осемхилядниците Нанга Парбат, Гашербрум 1 и Еверест без кислород. Венцислав Костов е натрупал опит в катеренето по дълги
стени в Йосемити и в планините на Европа и Азия, а Руслан Вакрилов е фотограф и
катерач, участник в експедициите Гранитни Алпи и Опашката на Дракона,
Патагония (2015-2016г), чиято обща цел беше изкачване на Серо Торе и премиерни
маршрути в Патагония.

Експедицията е посветена на 90 години организирано алпийско движение в България
и е с подкрепата на Българската федерация по катерене и алпинизъм.

 

 

Such individuals are worried about manliness. The drug may vary. This myoma is variable but included daily sitz baths, wound care, debridement, and stool examination. levitra malaysia Primary menorrhagia chapter 57 ; hereditary angioedema and idiopathic chronic fatigue.

Leave a Reply

Този сайт използва модули за “бисквитки/ cookies”

Ние ги използваме, за да персонализираме съдържанието, да се свързваме със социалните мрежи и за да знаем колко хора ни посещават и от какво се интересуват. Ние споделяме информация за използването на нашия сайт също така и с нашите партньори от социалните медии, рекламата и анализите, които могат да ги комбинират с друга информация, която Вие предоставяте или която е била събрана в резултат от използването на нашия уебсайт.Политика за поверителност