Как да организирате барбекю на терасата или балкона?

protecta-zashtita-barbekiu

Ако не живеете извън града, но имате достатъчно късмет да имате тераса или балкон и толерантни съседи, шансовете да си създадете условия за готвене на балкона през топлите месеци са много големи.

А ето какво трябва да имате предвид преди да си направите барбекю на терасата/балкона:

Обновяване и защита за барбекюто: Ако вече имате барбекю, но то има нужда от обновяване, с Protecta топлоустойчив спрей може да го подновите и защитите с няколко лесни стъпки:

  1. Започнете с подготовка на основата, като я почистите от прах, мазни петна и други замърсявания с помощта на шкурка и обезмаслител.
  2. Разклатете аерозола в продължение на 2 минути.
  3. Направете проба, като впръскате малко количество от спрея върху повърхността.
  4. Използвайте аерозола на разстояние от 25-30 см.
  5. Нанасяйте боята с равномерни движения на няколко тънки слоя.
  6. Разклащайте аерозола, преди нанасянето на всеки следващ слой.
  7. Оставете вече нанесения продукт да изсъхне за 1 час.
  8. Загрейте боядисаната повърхност до 160 °С за 30 минути до 1 час, за да се втвърдят нанесените слоеве боя. По време на процеса на втвърдяване на боята е възможно отделяне на пушек.
  9. След приключване на работа с Protecta топлоустойчив спрей, обърнете флакона и пръснете за няколко секунди, за да прочистите дюзата.

Проветлив балкон/тераса: Много е важно балконът или терасата да не са затворени. Приготвянето на храна на барбекюто без добра вентилация е много вредно за здравето. Температурата се повишава и димът се концентрира в околната среда. Ако имате остъклена тераса, повечето от прозорците трябва да бъдат отворени.

barbekiu-na-terasata-balkona
terasa-balkon-barbekiu

Димът към съседите: Димът на барбекю може да бъде досаден за съседите, особено ако спалните им са в непосредствена близост. Не забравяйте, че балконите обикновено се използват за сушене на дрехи и спално бельо. Миризмата на дим може да съсипе чистото пране, което само по себе си ще доведе до недоволство и може да предизвика конфликт. Затова би било хубаво да отидете до съседите и да ги предупредите за намеренията ви да си запалите барбекю на терасата/балкона. Ако пък живеете на последния етаж, това не би трябвало да създава проблеми за съседите под вас.

terasa-pravene-na-barbekiu

Вид и размер на барбекюто: Ако все още нямате BBQ, сега е момента да се замислите какво ще е подходящото за вашата тераса/балкон. Ако не разполагате с достатъчно пространство, за да използвате голямо барбекю, то дори и най-малкия балкон би бил подходящ за едно компактно барбекю. Предлагат се малки модели, които бихте могли да прикрепите към парапета на вашия балкон.

Без значение колко голяма е вашата тераса или балкон, трябва да вземете предвид, че имате съседи наблизо и може в крайна сметка да ги притеснявате. Следователно вашите възможности при избора на един тип барбекю или друг са ограничени. Например, не е желателно да използвате барбекю с дървени въглища или дърва за огрев, тъй като те генерират много дим. По-добра опция е да използвате електрическо или газово барбекю. Наличието на капак е важно, защото това ще попречи на дима да се издига до горните етажи. Изборът на баркекю е специфичен и трябва да се запознаете много добре с инструкциите на всяко едно и да спазвате мерките за безопасност при използването му.

 

Е, какво чакате? Запалете своето BBQ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Този сайт използва модули за „бисквитки/ cookies“

Ние ги използваме, за да персонализираме съдържанието, да се свързваме със социалните мрежи и за да знаем колко хора ни посещават и от какво се интересуват. Ние споделяме информация за използването на нашия сайт също така и с нашите партньори от социалните медии, рекламата и анализите, които могат да ги комбинират с друга информация, която Вие предоставяте или която е била събрана в резултат от използването на нашия уебсайт.Политика за поверителност