5 причини дървесината да не обича водата

timmer-wood-oil

Timmer предпазва и защитава дървените изделия

darvesina-obrabotka
Причина №1: Прави дървесината труден материал за обработване.

Влагата е враг на майсторите, които работят с дърво. Тя може да предизвика променливост в размерите на дървения материал. Дървесина с висока влажност се обработва по-трудно. Също така, наличието на влага може да допринесе до занижаване якостта на дървесината, както и има по-голяма вероятност да се развие процес на гниене.

Причина №2: Влияе върху здравината на дървения материал.

Способността на дървото да абсорбира влага се дължи на порестата му структура. Влажността се счита за една от най-важните характеристики за здравината на дървесината. Намаляването на съдържанието на влага води до значително увеличаване на здравината на дървения материал. Колкото по-суха е дървесината, толкова по-устойчива е тя.

nacepvane-na-darvesinata
Причина №3: Променя формата на дървения материал.

Изложена продължително на влага, дървесината ще набъбне значително, което ще промени формата и здравината ѝ. В резултат на раздуването на структурата на дървото се образуват малки пукнатини и то се деформира.

Причина №4: Създава риск за загниване и развитие на микроорганизми.

Високата влажност създава благоприятни условия за развитие на развитие на микроорганизми и загниване на дървесината. Така дървото боледува, което може да застраши здравето или най-малкото комфорта на хората, които ползват заразен продукт за по-дълго време. Бялото гниене е характерно за широколистните дървета, а кафявото при широколистните и при иглолистните дървета.

Съществуват два типа загнивания на дървесината, свързани с влошаване на физико-механичните свойства и цвета ѝ:

  • Корозионно и бяло – гъбните вредители и техните ензими разрушават първоначално лигнина на дървесината, а след това останалите ѝ съставни части;
  • Деструктивно и кафяво – ензимите на сапрофитните гъби разрушават най-напред целулозата в дървесината.
napukvane-na-darvesinata
Причина №5: Напукване на дървения материал.

Промените във влажността могат да доведат до напукване и видоизменение във формата на дървения материал. Затова дървесината за предмети, предназначени за закрити помещения, трябва да се съхранява при приблизително 40 до 45% относителна влажност, а тази за външни конструкции – при 65 на сто, за да остане възможно най-близо до предвидения размер и форма.

Правилно защитеното дърво има следните предимства:
  • висока якост/ издръжливост;
  • не се изкривява;
  • не гние;
  • съхранява се за по-дълго време.
Най-ефективната защита за дървото от водата

Има различни варианти за финална обработка, но само един вид завършек придава максимално естествен вид на дървесината и има висока водоотблъскваща способност и това е маслото. Timmer wood color oil прониква дълбоко в дървесината, за да предотврати контактa с вода и да я предпази отвътре. По плътност е близко до тази на водата и се нанася изключително лесно – нужна е само кърпа, за да навлезе в дълбочина и да защити дървото от сърцевината до най-горния му слой за перфектен външен вид.

Маслото е подходящо за различни видове повърхности от твърда и от мека дървесина. Много от потребителите трудно намираха решение и за двете разновидности, сега го имат. Новият състав на цветното масло се представя с еднакъв успех и при интериорни решения, като показва изключителна издръжливост и при външни условия. След нанасяне изсъхва бързо, което допринася значително за намаляване на времето за ремонт.

Освен да разкрие естествените шарки на материала, цветното масло Timmer допълва красотата му, като го обогатява с деликатни меки нюанси в топли тонове. Комбинацията от тунгово масло и различни видове вакси/восъци запазва дървесината еластична, здрава и изключително устойчива на атмосферни влияния и UV лъчи. Покритието не се напуква и не се бели с течение на времето, а матовият финиш/завършек прикрива дори някои дребни несъвършенства на материала. Ако решите след време да продължите обработката, просто свалете горния маслен слой или шлифовайте предварително, за да може продуктът да проникне по-добре в дървото. С останалото Timmer ще се справи сам.

Leave a Reply

Този сайт използва модули за „бисквитки/ cookies“

Ние ги използваме, за да персонализираме съдържанието, да се свързваме със социалните мрежи и за да знаем колко хора ни посещават и от какво се интересуват. Ние споделяме информация за използването на нашия сайт също така и с нашите партньори от социалните медии, рекламата и анализите, които могат да ги комбинират с друга информация, която Вие предоставяте или която е била събрана в резултат от използването на нашия уебсайт.Политика за поверителност