5 причини да изберем акрилатни /водоразредими/ бои и лакове за дърво

leko-aqua-akrilatni-boi-lakove

# не съдържат органични разтворители и тежки метали

На всеки от нас му се е налагало да боядисва вкъщи с алкидна боя и освен острата миризма на разтворители по време на боядисването, която се отделя и дишаме, знаем че пълното изчезване на миризмата отнема поне 2-3 дни и предполага постоянно отворени врати и прозорци.

Водоразредимите бои и лакове не съдържат органични разтворители и тежки метали, което от своя страна обяснява липсата на силна миризма и е основното предимство, заради което търсенето им от потребителите нараства все повече. Тези бои отделят около 10 пъти по-малко вредни изпарения, което обуславя техния слаб или по-скоро неутрален мирис и ги прави подходящи за полагане както на закрито, така и на открито. След използването им замърсените от боядисването ръце и инструменти лесно се почистват и то само с помощта на вода.

 

# съхнат бързо

Бързото съхнене на акрилатните бои и лакове е друго предимство, което не бива да пренебрегваме. При алкидните продукти нанасянето на последващ втори слой може да отнеме няколко часа, докато при акрилатните продукти съхненето е от 30 мин. до максимум 1 час, след което може да нанесете последващ слой боя или лак. Бързото съхнене и неутралната миризма ги прави особено подходящи за нанасяне в закрити помещения, като детски стаи например.

 

# покритието е здраво и дълготрайно във времето

При полагане на акрилатна боя или лак върху обработваната повърхност, водата се изпарява и настъпва процес на коалесценция, при който полимерите се доближават и образуват здрави връзки помежду си. Именно този процес обуславя здравината и дълготрайността на покритието.

 

# не променят външния си вид

Боядисаната с водоразредими бои повърхност запазва качеството си в продължение на години без да има признаци на пожълтяване, потъмняване и напукване.

Pic1_healty wood surface
peeled-surface

# устойчиви на атмосферни влияния

За разлика от алкидните покрития, водоразредимите продукти притежават по-голяма еластичност на филма при големи температурни разлики, предполагащи появата на деформации, което ги прави по-устойчиви на атмосферни влияния в сравнение с продуктите на алидна основа. Ако се налага да направим избор с какво да обработим една дървена повърхност, изложена на външни влияния, то отговорът е недвусмислен и в полза на акрилатните продукти.

Pic3_waterproof surface
mould-surface

В портфолиото на Оргахим има две продуктови серии на основата на 100% акрилатен съполимер –  Леко Aqua акрилатна боя и Леко Aqua лазурен лак.

Леко Aqua акрилатна боя се ползва за почти всякакъв вид повърхности, които досега сме обработвали с алкидни бои, като тестовете и практиката показват доброто ѝ прилепване дори към стари алкидни бои и лакове. Предлага се в два варианта – с гланцов и сатенен финиш в 7 готови цвята. Боята е тествана във външна лаборатория съгласно стандарт БДС EN 71-3, съгласно който e установена липсата на тежки метали в нея.

Леко Аqua лазурен лак се предлага в 13 готови цвята и е предназначен за боядисване на дървени повърхности на открито и закрито. Той запазва покритието за по-дълго време, както и процесите по избеляване на цвета са далеч по-отложени във времето, поради факта, че свързващите вещества съдържат в себе си UV филтри и абсорбери.

leko-aqua-lazuren-lak
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Този сайт използва модули за „бисквитки/ cookies“

Ние ги използваме, за да персонализираме съдържанието, да се свързваме със социалните мрежи и за да знаем колко хора ни посещават и от какво се интересуват. Ние споделяме информация за използването на нашия сайт също така и с нашите партньори от социалните медии, рекламата и анализите, които могат да ги комбинират с друга информация, която Вие предоставяте или която е била събрана в резултат от използването на нашия уебсайт.Политика за поверителност