Символика на Органик – Цвят на годината 2019

Колоремите (цветовете) са една от най-важните знакови системи, действащи на символно ниво. Тяхното значение може да варира в различните култури, но те неминуемо носят послание и въздействат подсъзнателно върху нашите възприятия, емоции, чувства.

Цветът Органик е нюанс на зеленото, което е с основно символно значение на растеж, развитие, природа, спокойствие, надежда, мир. От психологична гледна точка то бележи функцията „усещане“ (функцията на действителното). В много култури зеленото е символ на късмет. Зеленото е женски, центростремителен и разсъдъчен цвят. Чистото зелено се смята за възможно най-спокойния и неутрален цвят.

Добавянето на бяло и бежово в зеленото, му придава пастелност и усещане за чистота и преходност. Засилва се неговата неутралност. Този нюанс, от символна гледна точка, е мек, успокояващ, прохладен, без страст и еротичен заряд, дори леко безразличен.

Това е интровертен цвят, цвят предпочитан от хората, занимаващи се с индивидуални и сериозни дейности, изискващи уединение.

Избирането му за цвят на 2019 говори за необходимостта от спокойствие, разсъдъчност, обръщане към себе си и създаване на чувство за надежда, растеж и развитие. Носи послание за мир и природосъобразен начин на живот.

Доц. д-р Албена Павлова, Нов български университет

Научете повече за Органик – Цвят на годината 2019 тук

Без категория
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *